Değerli Hocamız Prof. Dr. Mustafa A. Aysan’ın Vefatı
Değerli Hocamız Prof. Dr. Mustafa A. Aysan’ın Vefatı
İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Muhasebe Anabilim Dalı emekli öğretim üyelerinden değerli hocamız Prof.Dr. Mustafa A. Aysan’ın vefatını büyük bir üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz.
Prof.Dr.Mustafa Aydın Aysan 20 Nisan 1933 tarihinde Tarsus’ta doğmuştur. 1957 yılında dahil olduğu İstanbul Üniversitesinde 2000 yılına kadar görev yapmıştır.
Eşi Gülseren Aysan’ı 1993 yılında kaybeden Prof.Aysan’ın Selvihan ve Güldehan Aysan isimli iki kızı ve Kutalp ve Yaman isimli iki erkek torunu vardır.
İlkokul ve ortaöğretimini Tarsus’ta sürdürmüş, her sene sınıf birincisi olduğu Tarsus Amerikan Kolejinden 1952 yılında mezun olmuş, akabinde İstanbul Üniversitesi İşletme İktisat Fakültesine girmiştir. Mezuniyetini takiben İşletme İktisadı Enstitüsünde memur olarak göreve başlamış, ancak o yıllarda akademik desteğini Harvard Üniversitesinden alan bu kurumdan Boston’a yüksek lisans yapmak üzere aday olarak seçilmiş ve 1957-59 yılları arasında Harvard Business School’dan derece alarak bu kurumdan mezun olan ilk Türk öğrenci olmuştur.
Yurda dönüşünde İşletme İktisadı Enstitüsünün öğretim kadrosuna dahil olmuş, burada modern bir işletmecilik ve muhasebe eğitimi için vak’a eğitimini yaygınlaştırma misyonunu üstlenmiştir.
1968 yılında, yeni kurulan İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesine geçmiş, 1968 yılında doçent, 1974 yılında profesör ünvanı almıştır.
Ülkemizde muhasebecilik mesleğinin hem yasal nitelik, hem de saygınlık kazanması için Türkiye Muhasebe Uzmanları Derneğinin geliştirilmesinde liderliği üstlenmiş, henüz Türkiye’de mali müşavirlik yasasının dahi olmadığı yıllarda başkanı olduğu bu derneği 1977 yılında IFAC’ın (International Federation of Accountants) kurucu üyesi yapmıştır. İzleyen yıllarda TÜRMOB’un kurulmasına büyük katkılar vermiş, bir dönem yönetim kurulu üyeliği de üstlenmiştir.
1979 yılında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesince Türkiye Muhasebe Eğitimi Sempozyumları düzenlenmesinin fikir sahibi ve öncüsüdür. Kırk yılı aşkın bir süredir devam etmekte olan bu sempozyum, benzerlerine de ilham kaynağı olmuştur.
Atatürk’ün ekonomi politikasından, devlet işletmeciliğine, oradan ülke ekonomisine uzanan çok geniş çerçevedeki görüşleri Dünya’ca ilgi görmüş, referans olarak alınmıştır.
Ders kitabı olmamasına rağmen orijinali 1979 yılında kaleme alınmış Atatürk’ün Ekonomi Politikası isimli kitabı, genişletilmiş basıları ile kırkbinin üzerinde bir dağıtım sayısına ulaşmıştır. Atatürk Dönemi Ekonomi Politikaları isimli son basısı 2014 yılında yapılmıştır.
Çok sayıda mali kurum ve sanayi kuruluşlarında yönetim kurulu başkanlıkları, üyelikleri, danışmanlıklar, dergi ve gazetelerde köşe yazarlığı yapmıştır.
1981’de danışma Meclisi Bütçe Plan Komisyonu Başkanlığına getirilmiş, 1982-83 döneminde Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanı olarak görev yapmıştır.
1981 yılında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesinde Devlet İşletmeciliği Enstitüsünün kurucusu olmuş, 2000 yılına kadar müdürlüğünü üstlendiği bu kurumda çok sayıda ulusal ve uluslararası üniversite-iş hayatı projesinin yürütücüsü olmuştur.
Akademisyen olarak Güney Afrika ve Almanya’da ders vermiş, UNDP’de proje yürütücülüğü yapmıştır. Sayısını tespit etmek pek mümkün olmayan yayınları arasında kendisinin çok değer verdikleri “Muhasebede Denetleme İlkeleri” isimli doçentlik tezi, “Ekonomik Denetim Düzeni” isimli bildirisi ve çok sayıda basılan “Atatürk’ün Ekonomi Politikası” isimli kitabıdır. 2021 yılında yayınlanan son kitabının adı ise rahmetli Prof.Dr.Oktay Güvemli’nin arzusu nedeniyle “Türkiye Muhasebe Tarihi ve Mustafa Aydın Aysan” ismini taşımaktadır.
Prof.Aysan’ın hayatı 2013 yılında Dünya Muhasebe Tarihi Kongresinde bildiri olarak sunulmuş, 2020’de tekrarı St.Petersburg’da yapılacak kongrede genişletilmiş biçimiyle tekrar gündeme alınmış, ancak gerek pandemi ve gerekse şimdi de savaş nedeniyle iki kez ertelenen Dünya Kongresinde halen programın önde gelen bildirisi olarak beklemektedir.
Üç vakıfta mütevelli heyeti üyesi olan Prof.Aysan çalışmalarına hiçbir zaman son vermemiş, muhasebe, finans ve ekonomi alanındaki görüşleri ile ilgili fikirlerini paylaşmaya devam etmiştir.